понеділок, 2 квітня 2012 р.

Результати опитування, проведеного центром соціології і освіти Російської академії


    Центр соціології освіти Російської академії освіти провів своє дослідження про ранні статеві відносини. В опитуванні взяли участь 3000 учнів 7-х, 9-х та 11-х класів. Питання звучало так: «Як ви ставитеся до допустимості сексуальних контактів у вашому віці?» При цьому вчені запропонували школярам 4 варіанти відповіді:


    «Я вважаю, що сексуальні контакти неприпустимі в моєму віці, і не веду статеве життя» «Вважаю, що сексуальні контакти цілком припустимі в моєму віці, але сам (сама) не веду статеве життя» «Я розумію, що в моєму віці ще рано вступати у сексуальні стосунки, але я тим не менше веду статеве життя» «Я веду статеве життя».
    Підсумки опитування виявилися приголомшуючими, повідомляє «Незалежна Газета». Тінейджерів, які вважають сексуальні контакти неприпустимими для свого віку і для себе особисто, виявилося всього 36,2 відсотка. Підлітків, які не вважають, що дана норма безумовно, але у своїй поведінці вони тим не менше її дотримуються, було 37,2 відсотка опитаних.
    Третій варіант відповіді дозволив визначити тих, хто переживає ситуацію сексуальних відносин як конфліктну. Цю нечисленну групу (3,7 відсотка) складають підлітки, які розуміють, що недобре надходять з погляду загальноприйнятої моралі, але все ж її ламають. У той же час сексуальні контакти абсолютно природними для свого віку вважають 12,2 відсотка школярів. Всі вони зізналися, що ведуть статеве життя.
    Результати опитувань студентів, яким у цьому питанні вже немає потреби фантазувати і чимось бравувати, про їх попередньої шкільного життя і тодішньому відношенні до сексу повністю збіглися з результатами опитувань учнів 7-х, 9-х та 11-х класів. Оскільки контакти в ранньому віці випадкові, спонтанні, головне, що часто рухає підростом - цікавість, виникає проблема: школярі ще не усвідомлюють небезпеки, яку несуть такі випадкові зв'язки. У цьому віці спрацьовує інертність мислення. Тінейджери просто не замислюються про наслідки: венеричних захворюваннях, незапланованої вагітності. Втім, вже у віці 17-18 років початок статевого життя може спровокувати закоханість.
    Дослідження також показали, що в міру дорослішання змінюється і ставлення школярів до «вікової заборонної нормі». Відбувається це, як у юнаків, так і у дівчат, на рубежі 9-го класу. До цього часу помітно збільшується число підлітків, реально не ведуть статеве життя, але вважають, що сексуальні контакти в їхньому віці цілком припустимі (45, 5 відсотка юнаків-дев'ятикласників і 48,2 відсотка дівчат-дев'ятикласниць).
    Більше стає і тих, у кого вже є певний досвід інтимних стосунків. Так, в 11-му класі досвід сексуальних відносин мають 35,6 відсотка дівчат і 55,4 відсотка юнаків. У даному випадку мова йде як про регулярного статевого життя з постійним партнером (18,8 відсотка), так і про епізодичних контактах - таких, до речі, набагато більше.
     Слід зазначити, що головними просвітителями підлітків у питаннях безпечного сексу є телевізійні програми, реклама і друзі, батькам тут відводиться лише 4-е місце. На питання «Чи знає ваша мати, що ви ведете статеве життя?» 36,5 відсотка учасників опитування відповіли: «Ні, я це приховую». Трохи більше респондентів, 37,7 відсотка, приховують свої інтимні зв'язки від батька. Лише в 19 відсотках випадків - мати й у 17,3 відсотка - батько знають про сексуальний досвід своїх дітей і ставляться до нього терпимо.

2 коментарі: